<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Finanstoppenes investeringsstrategier

Ikke stol på makro, ikke se på fortiden og invester i private markeder. Dette var noen av de sentrale beskjedene da Oljefondet samlet internasjonale finanstopper i Oslo.

Publisert 26. apr. 2024 kl. 20.59
Lesetid: 8 minutter
Artikkellengde er 1767 ord
CELEBRE GJESTER: Ole Andreas Halvorsen, Frode Strand-Nielsen og Erik Must var tilstede på NBIMs investeringskonferanse. Magnus Halvorsen i bakgrunnen.  Foto: Eivind Yggeseth

Hvordan blir man en bedre investor? Det var spørsmålet Oljefondet håpet å besvare på årets investeringskonferanse. I den anledning hadde fondet, med Nicolai Tangen i spissen, invitert en rekke av verdens ledende finansprofiler. Blant temaene som ble diskutert var håndtering av risiko, hvorvidt man skal stole på makroprognoser og de psykologiske trekkene hos de beste investorene.

Det har vært enormt mye oppmerksomhet rundt at Norges største finansstjerne, Ole Andreas Halvorsen, vendte hjem for konferansen. I tillegg skrev samtlige medier om at Palestina-protestanter blokkerte bankens inngang da konferansen startet.

SNAKKIS: Ole Andreas Halvorsen deltok på NBIMs investeringskonferanse. Foto: Eivind Yggeseth

Færre fikk imidlertid med seg et tungt oppmøte av amerikanske finanstopper, for eksempel Marc Rowan, som gjennom Apollo Global Management forvalter 650 milliarder dollar. De fikk selskap av Howard Marks i Oaktree Capital Management og investeringsdirektør Greg Jensen i Bridgewater Associates, som også snakket under konferansen. Oaktree og Bridgewater forvalter henholdsvis 189 og 124 milliarder dollar, til sammenligning forvalter Halvorsens Viking Global Investors «bare» 46 milliarder dollar.

Halvorsen snakket også under konferansen, men kun for fremmøtte. Hans samtale med oljefondssjef Nicolai Tangen ble holdt utenfor det offisielle programmet og under såkalte Chatham House rules, hvilket gir tilskuere forbud mot å gjengi samtalen. DN valgte likevel å referere fra samtalen gjennom kilder, og skrev at nordmannen blant annet uttrykte sterk fascinasjon for USA.

Utover dette fikk tilskuere høre fra toppsjef Patrick Healy i PE-fondet Hellman & Friedman, samt bestselgende forfatter og Morgan Stanley-topp Michael Mauboussin. Over skjerm deltok eksperter på psykologi Adam Grant, Amy Edmondson og Annie Duke, i tillegg til Marc Andreessen i venture capital-fondet Andreessen Horowitz. Tangen introduserte sistnevnte som «sannsynligvis den beste innen venture capital verden noen gang har sett».

– Diversifiser med tanke på risiko

Greg Jensen i Bridgewater åpnet ballet, og tok tak i et av de mest brennhete temaene i finansverdenen – nemlig hvorvidt diversifisering er veien til suksess.

– Dette har ikke gjort det så bra som konsept, innrømmet han, og fortsatte:

– Det er likevel viktig å ha en strategi for å ta feil, og vår er å diversifisere porteføljen. Målet er å ha omtrent 15-20 prosent ukorrelerte kilder til avkastning, men man kommer seg egentlig aldri dit, fordi så mye er korrelert.

Han delte imidlertid sitt eget triks for å lykkes med diversifisering.

– Man må balansere og diversifisere porteføljen med tanke på risiko, og ikke med tanke på kapital.

TUNGTVEKTERE: Howard Marks (tv) og Greg Jensen (th) holdt foredrag under NBIMs investeringskonferanse. Foto: Eivind Yggeseth

Estimering av risiko er imidlertid ingen enkel oppgave. Det uttrykte Howard Marks i Apollo Global Management.

– De fleste tenker at høyere risiko gir høyere avkastning, men det er noe grunnleggende feil med den formelen. Hvis noe som er mer risikabelt helt sikkert gir høyere avkastning, ville det ikke vært risikabelt, sa han, og fortsatte:

– Høyere risiko gir også høyere mulighet for dårlige utfall.

Han mente håndtering av risiko er blant en investors viktigste oppgaver, og oppfordret til ydmykhet.

– Aldri anta at du vet risikoen helt sikkert. Vi vet aldri hva som vil skje.

Stoler ikke på makro

At man ikke vet hva som skjer i fremtiden var et annet sentralt poeng. Marks har tidligere gått mot makroprognoser, og skrevet i ulike notater at disse «sjeldent hjelper» investorer. Disse ideene gjenga han på konferansen.

– I Apollo mener vi at man får en fordel ved å analysere mikro, og ikke makronivået. Vi velger selskaper, ikke land eller markeder, sa han.

Denne strategien begrunnet han med et enkelt rasjonal.

– Mesteparten av tiden fortsetter ting som de er, og det sier også de fleste prognoser. Så hvis prognosene er riktige mesteparten av tiden, er det ikke lønnsom informasjon. Det er allerede innarbeidet i aksjeprisene.

– Prognosene som er lønnsomme er de som avviker sterkt fra andres forventninger. Disse kan potensielt være veldig lønnsomme, men er ofte feil.

CELEBRE GJESTER: Magnus Halvorsen, Bjørn Rune Gjelsten og  Johan H. Andresen på NBIMs investeringskonferanse. Foto: Eivind Yggeseth

Marks mente dermed det kan være skadelig å basere investeringsbeslutninger på makroindikatorer.

– I mine øyne ligner makroprognoser organisert religion, det gir folk noe å tro på. Mange vet at de ikke stemmer, men bruker det likevel.

– Bare se på presidentvalget i 2016. Alle trodde Clinton skulle vinne, og at markedene ville kollapse dersom Trump mot alle odds vant. Det som skjedde var at Trump vant, og at markedene steg.

For mange av de institusjonelle investorene til stede hadde han likevel noen beroligende ord.

– Forvaltningsgebyrer er den eneste sikkerheten i investeringsverdenen, sa han.

Spår motvind

Uten å estimere makroøkonomi, kom Marc Rowan i Apollo med slående prognoser for fremtidens investeringslandskap. Han mente finansbransjen har hatt mye medvind de siste 40 årene, men at dette er i ferd med å snu.

– Jeg tror både jeg og flere i rommet her har vært veldig heldige. Det har vært mye medvind. Rentene har vært lave, det har blitt printet mye penger, vi har tatt opp lån gjennom staten nesten overalt i verden og vi har gått gjennom en periode med globalisering.

– Jeg vet ikke om noe av dette er sant fremover, vi bør ikke stole på at investeringsstrategiene som har fungert til nå vil fungere fremover. Det er ikke sikkert at track record lenger er relevant, sa han. Apollo har siden 2008 vokst fra å ha 40 til 650 milliarder dollar under forvaltning. Dette mener han i stor grad bunner i flaks.

SPÅR MOTVIND: Marc Rowan i Apollo snakket under NBIMs konferanse. Skjermbilde: NBIMs stream

– Vi var heldige, man kan ikke forvente å vokse så mye. Vi var kun smarte fordi vi forberedte oss på endringer.

Å forberede seg på endringer er noe han også vil fokusere på fremover.

– Som investorer tror jeg ikke vi er fokuserte nok på de massive endringene som skjer, og jeg mener flere endringer er forutsigbare.

Av forutsigbare endringer pekte han på at likviditeten i fixed income (renter, obligasjoner osv.) er blitt kraftig redusert siden 2008, at banker får en stadig mindre rolle i verden og endringer i markedskonsentrasjonen i det amerikanske aksjemarkedet.

Til tale for PE

Oljefondet ba nylig om tillatelse til å investere i unoterte aksjer, men fikk avslag fra finansdepartementet. Dette var trolig en feil, hvis man skal stole på samtlige av foredragsholderne på konferansen. Den mest sentrale profilen var PE-topp Patrick Healy, som trakk frem flere fordeler ved unoterte investeringer.

– Jeg tror private equity er en fordelaktig aktivaklasse hvis du skal være i investeringsbransjen, sa han, og fortsatte:

– Du må ikke være investert hele tiden, du kan gjøre grundige undersøkelser internt i selskapet og du kan velge ledelsen selv.

POSITIV: Patrick Healy har sterk tro på unoterte aksjer. Foto: Eivind Yggeseth

Mark Rowan tok også til tale for å investere i unoterte aksjer.

– Jeg tror vi kommer til å se en overgang til det private markedet. De som ikke investerer i dette går glipp av halve markedet, sa han.

PE har ifølge Apollos nettside vært en hjørnestein i deres investeringsfilosofi i over 30 år. Flere av de andre foredragsholderne har tenkt i lignende baner, for eksempel har Halvorsen og Viking Global Investors investert over 15 milliarder dollar i mer enn 70 selskaper de siste årene.

Psykologi og AI

Ikke overraskende ble psykologi hyppig diskutert gjennom foredraget. Tangen har selv en master i organisasjonspsykologi, og skapte overskrifter da han ansatte en ekspert i idrettspsykologi for å øke prestasjonen internt i Oljefondet. Denne gangen var det forfatteren Adam Grant som ga innsikt om psykologien bak store prestasjoner.

– Jeg mener man bør tenke som en forsker, og ikke la en idé bli del av egen identitet. Det betyr også at man bør være like motivert for å finne bevis på at man tar feil, som bevis på at man tar rett, sa han, og fortsatte:

– Det er en voksende mengde bevis på at mennesker som tenker slik har bedre dømmekraft. Et eksempel er et eksperiment som ble gjort på italienske entreprenører: de som tenkte som forskere hadde 40 ganger høyere omsetning enn de andre i kontrollgruppen. Det er fordi de var raskere på å endre retning når de gjorde feil.

ADVARTE: Michael Mauboussin advarte mot «for høy selvtillit.» Foto: Eivind Yggeseth

Michael Mauboussin, bestselgende forfatter og Morgan Stanley-topp, advarte også mot «for høy selvtillit,» og bekreftelsesbias, altså at man søker informasjon som bekrefter forutinntatte holdninger.

– De fleste biaser blir i noen grad dempet av intelligens, bekreftelsesbias er et unntak, sa han, og oppfordret til lignende metoder som Grant.

Den offisielle konferansen ble avsluttet med en samtale mellom Tangen og venturekapitalisten Mark Andressen. De diskuterte alt fra Kina versus Vesten til fremtiden for kunstig intelligens. Andressen, som var med på å skape den første internett browseren, mente man ikke skal undervurdere potensialet til AI.

– Teorien og håpet er at AI representerer en ny plattform. I teknologibransjen er dette et veldig viktig konsept. Hver gang det er et plattformskifte, er det en mulighet til å gjenoppfinne bransjen og skape en helt ny generasjon av selskaper.

– Vi tror AI er et slikt plattformskifte, og investerer tungt i dette, sa han.