<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

I prat om gigantisk gassavtale

Tyrkia vil sikre seg mer energi for å redusere landets avhengighet til Russland. Nå pågår diskusjoner om en avtale med USA som kan være verdt over 12 milliarder kroner.

Publisert 28. apr. 2024 kl. 16.11
Oppdatert 28. apr. 2024 klokken 16.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
MILLIARDAVTALE: Tyrkias president, Tayyip Erdogan, vil sikre seg mer energi. Foto: Bloomberg

Tyrkia er i samtaler med den amerikanske oljegiganten ExxonMobil om en milliardavtale for å kjøpe flytende naturgass (LNG) for å redusere sin avhengighet til russisk energi.

Landet, som importerer nesten all sin gass, søker å bygge en ny portefølje som vil gjøre det mindre avhengig av enkelte partnere, sa den tyrkiske energiministeren Alparslan Bayraktar i et intervju med Financial Times.

Samtalene kommer i kjølevannet av en stadig bedre relasjon mellom Tyrkia og USA, etter at Ankara droppet sin veto mot at Sverige ble medlem av Nato tidligere i år. I tillegg har Washington gått med på å selge F-16 jagerfly til Tyrkia for milliarder av dollar.

12 milliarder kroner

Tyrkia ville sikre seg opptil 2,5 millioner tonn LNG i året gjennom den langsiktige avtalen som diskuteres med Exxon, sa Bayraktar, og la til at avtalen kunne vare i et tiår.

Avtalen på potensielle 2,5 millioner tonn LNG, ville for øyeblikket koste omtrent 1,1 milliarder dollar, ifølge avisen. Videre vil volumet være nok til å dekke 7 prosent av Tyrkias gassforbruk i fjor.

Exxon verifiserte at det hadde innledende samtaler med den tyrkiske regjeringen angående potensielle LNG-muligheter, men ville ikke kommentere på detaljene.